Ellingsrudhjemmet. C.F. Møller

Ellingsrudhjemmet

Vårdhem nära berg och skog med fokus på ljusa och rymliga utomhusområden.Syftet med äldreboendet har varit att göra en stor byggnad översiktlig och begriplig – både utifrån och inifrån.
 Ellingsrudhjemmet. C.F. Møller. Photo: Nils Petter Dale
Fakta

Uppdragsgivare

OPS (Offentlig/privat samarbejde) mellem Oslo kommune og Backe Prosjekt AS (Entreprenør)

Adress

Oslo, Norge

Omfattning

15500 m², 146 pladser

År

2013-2017

Entreprenör

AS Ing. Gunnar M. Backe

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

COWI

Pris
Pris
  • 1. præmie i OPS konkurrence. 2013

Äldreboendet för totalt 146 boende byggs i omedelbar närhet till kullar och skog på en lätt sluttande tomt vid naturområdet Ellingsrudåsen. Från platsen vid kullen utmärker sig äldreboendet tydligt med en rad förskjutna längor med totalt fem våningar.

Längorna med bostäder skiljer ut sig från de andra och skapar vinklar och språng längs fasaden, vilket bidrar till att skala ner konstruktionen. Bostadslängorna är täckta med ett ljust material, medan alla gemensamma utrymmen växlar mellan gröna och rödbruna nyanser – som en anspelning på årstiderna.

Äldreboendets insida präglas av ljusa, privata bostäder, som alla har rikligt med dagsljus – bland annat genom ett glasparti som sträcker sig från golv till tak.

På de olika våningarna används omväxlande färger för att göra det lättare att hitta, och längs äldreboendets fasader finns rymliga balkonger som gör att de boende kan följa årstiderna och njuta av naturen från en trygg utsiktspunkt.

Läs mera

Fler projekt | Särskilt boende

Visa fler projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.