JAHO - Jannowitzbrücke Tower. C.F. Møller

JAHO - Jannowitzbrücke Tower

JAHO är ett elegant nytt landmärke, vars runda former och inbjudande entré är inspirerade av dynamiken i Spree och flödet av människor till och från pendeltågsstationen Jannowitzbrücke.
 JAHO - Jannowitzbrücke Tower. C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Alexanderstraße Projektentwicklungs GmbH, CESA INVESTMENT, Art-Invest Real Estate Management

Adress

Berlin, Tyskland

Omfattning

20000 m²

År

2019, Tävling

Byggherrerådgivning

C4C

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Det nya kontorshöghuset vid Jannowitzbrücke i Berlin i Tyskland kommer att bli ett hållbart landmärke, en modern och flexibel arbetsplats och en offentlig attraktion. Byggnadens design har sin utgångspunkt i den mångsidiga miljön runt omkring, så att arkitekturen å ena sidan är anpassad till omgivningen beträffande skala, höjd och nedtrappning, och samtidigt står ut bland de omgivande byggnaderna och har en karakteristisk silhuett. Tornet är organiskt format utan fram- eller baksida, med enkel skulpturform. Den öppna basen gör att tornet står fritt på en nyskapad plats framför stationen som är utformad som en vågig matta av röda tegelplattor och är en förlängning av stationens historiska tegelfasader. I den livliga basen på tre våningar finns offentlig service som kaféer, butiker, konferensområden, mötescenter och kontorskollektiv för startup-företag. I tornets övre delar finns flexibla kontorslokaler med imponerande skönhet, utsikt i många riktningar och tillgång till takträdgårdar. Högst upp finns en skybar med egen panoramaterrass. Tillsammans med stationsplatsen blir JAHO alltså en samlingspunkt för stadsliv och modern företagskultur.

Fasadsystem som bidrar till byggnadens hållbarhet

Den ärggröna färgen tillsammans med det röda teglet gör att tornet smälter in fint bland övriga landmärken i Berlins skyline och mot den modernistiska pendeltågsstationen Jannowitzbrücke. Den multifunktionella energifasaden består av förtillverkade konstruktionselement som går snabbt att installera och har fyra viktiga funktioner: de ger dagsljus och utsikt, förebygger överhettning, genererar förnybar energi och tillåter naturlig ventilation. Fasta utvändiga solskyddselement ger fasaden rumsligt djup och skapar ett spännande spel med ljus och skugga. Solskyddselementen ger ett behagligt inomhusklimat, producerar el via integrerade solceller, och ger plats för ljuddämpande ventilationsöppningar i fasaden under sommarmånaderna och minskad värmeförlust på vintern. Fördelningen av fasadöppningarna optimeras så att de nedre våningarna, närmare intilliggande byggnader, har större glasytor. Fönsterområdena i söder och på de övre våningarna behöver tvärtom mindre glasytor för att nå de önskade dagsljusförhållandena. Stadsrummen är utformade för ett behagligt mikroklimat med solljus, skugga och vindskydd. Den avtrappade byggnadsvolymen bidrar till att förhindra fallvindar och gröna takterrasser optimerar mikroklimatet genom avdunstning.

Läs mera

Fler projekt | Kommersiellt/Höghus

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.