Laboratoriebyggnad för ETH Zürichs avdelning i Basel (D-BSSE). C.F. Møller

Laboratoriebyggnad för ETH Zürichs avdelning i Basel (D-BSSE)

En ny laboratoriebyggnad vid Basels Life Science-campus ska bli spjutspetsen för forskning inom syntetisk biologi och systembiologi för en av världens främsta miljöer för naturvetenskaplig forskning: Departement für Biosysteme (D-BSSE) som lyder under ETH Zürich. Det främsta syftet med C.F. Møllers vinnande tävlingsbidrag var att skapa en arkitektur som främjar samverkan mellan vetenskapsområden och discipliner, och att skapa laboratorier med massor av naturligt ljus, som är flexibla för framtida behov.
 Laboratoriebyggnad för ETH Zürichs avdelning i Basel (D-BSSE). C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

ETH Zürich

Adress

Basel, Switzerland

Omfattning

30000 m²

År

2013, tävling

Ingenjör

Jauslin + S tebler Ingenieure AG, Rheinfelden
Aicher, De Martin, Zweng AG, Luzern
Pro Engineering, Basel
Laborplaner Tonell, Gelterkinden
Emmer Pfenninger Partner AG, Münchenstein
Jauslin + Stebler Ingenieure AG, Muttenz
Jobst Willers Engineering, Zürich
Professional Security Design AG, Allschwil
der ingeniör Haustechnik Planer AG, Bern

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samverkan med Kury Stähelin Architekten AG, Basel

Landskap

Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten BSLA, Liestal

Pris
Pris
  • 2:a pris i international tävling. 2014

Med sin kompakta sexkantiga struktur uttrycker byggnadens exteriör lätthet och minimalism: Upphöjd från gatunivå, så att människor kan strömma fritt genom komplexet, och med en enkel glasfasad som gör inomhusaktiviteterna synliga från utsidan – och ger uttryck för forskningsidealen öppenhet och insyn. Från forskningsmiljöer till studieaktiviteter öppnas alla delar av huset ut mot projektets gemensamma atrium i byggnadens mitt – hjärtat i fyravåningshuset – och genom atriet och fasaderna strömmar stora mängder dagsljus till såväl laboratorium som till gemensamma utrymmen.

Man har arbetat målinriktat med byggnadens planlösning och på varje våning skapat en så kallad "Open Space Layout". Det innebär att laboratoriernas form och funktion inte är fördefinierade – de är i grunden stora laboratoriezoner där mobil inredning ger optimal användaranpassning och gör laboratorierna flexibla för framtida bruk. På varje våning finns det längs flödet av människor utrymme för spontana möten och informellt utbyte av idéer, vilket i forskningsvärlden ofta har uppmuntrat till nya kontakter och idéer.

Läs mera

Fler projekt | Forskning

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.